Wina na Wielkanoc – radzi ekspert Winezja.pl

porady-swieta

Jeszcze niedawno rozbieraliśmy choinkę, a już bukiety żonkili, bazi i tulipanów na ulicach sygnalizują nam, że powinniśmy zacząć zastanawiać się, co w tym roku pojawi się na naszym wielkanocnym stole. Niektórzy mają swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobrażają sobie świąt, inni lubią eksperymentować z nowymi smakami, jednak wszystkie dania z pewnością zyskują, gdy towarzyszy im lampka dobrego wina.

Wino uwydatnia smak potraw, zbawiennie wpływa na nasze trawienie i dodaje elegancji posiłkowi. Ponadto podanie do posiłku lampki odpowiednio dobranego wina z pewnością odbije się korzystnie na atmosferze rodzinnego spotkania i podkreśli wyjątkowość okazji. Jednak chociaż Polacy coraz lepiej orientują się w sztuce łączenia potraw z trunkami, to dopasowanie wina do tradycyjnych dań wielkanocnych może niektórych onieśmielać. Jeśli tak jest w twoim przypadku, skorzystaj z propozycji eksperta profesjonalnego portalu winiarskiego – Winezja.pl.

„Najbardziej uniwersalnym winem, które można podać w każdym momencie, nawet jako aperitif, jest pochodzące z serca Toskanii Castellani Chianti D.O.C.G (z lewej)– radzi Tomasz Kolecki-Majewicz, Mistrz Polski Sommelierów, ekspert portalu Winezja.pl. – Jest to wytrawne, czerwone wino o rubinowoczerwonym kolorze i wyrazistym, owocowym i lekko korzennym smaku z aromatem fiołków i borówek”.

Do białych mięs i wędlin ekspert poleca białe wytrawne Tollo Aldiano Trebbiano d’Abruzzo D.O.C., z jednej z najwyżej ocenianych w międzynarodowych konkursach winiarskich winnic z regionu Abruzji. Jest to dobrze zrównoważone wino z nutą aromatu owoców tropikalnych, miodu oraz wanilii. Natomiast smak białych i czerwonych mięs i serów wspaniale uwydatni francuskie wino o pięknej czerwonej barwie i głębokim aromacie dojrzałych owoców, Dourthe Beau Mayne Bordeaux A.O.C. Rouge (z prawej).

A teraz to, na co wszyscy czekamy, czyli deser. Pellegrino Rubino Dolce Marsala Fine D.O.C. (z lewej) to czerwony, naturalnie słodki, wzmocniony trunek z iście sycylijskim temperamentem. Wysoką zawartość alkoholu łagodzi subtelna słodycz wina. Idealnie komponuje się z czekoladą i wszelkiego rodzaju słodkimi deserami. Można go również podać jako aperitif. Mazurki, makowce i baby uwielbiają tokaje. Węgierski Oremus Tokaji Aszu 3 Puttonyos (z prawej) o barwie złocistego bursztynu z delikatnymi pomarańczowymi refleksami uwodzi bukietem z nutą aromatu brzoskwini, miodu i orzechów. Idealny do deserów i ciast.

„Współczesny trend polega na dopasowaniu smaku wina do danej potrawy. Daje to większą swobodę niż kierowanie się wyłącznie kolorem trunku – stwierdza Tomasz Kolecki-Majewicz. – A ponieważ gusta są różne, to niektórym będą odpowiadać jedne zestawienia, a drugim zupełnie inne. To zupełnie normalne, więc nie bójmy się eksperymentować i tworzyć własnych połączeń. Nie bójmy się zaufać intuicji”.

Pamiętajmy również o odpowiednim schłodzeniu wina przed podaniem. Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, która uwydatnia jego atuty. Jeszcze odpowiedni kieliszek i sukces gwarantowany! Wszystkie opisane wina oraz wiele innych można znaleźć na Winezja.pl. Podejmij decyzję, a wybrana butelka dotrze do ciebie już następnego dnia! Na Winezja.pl znajdziesz również mnóstwo ciekawych informacji o fascynującym świecie wina, dzięki którym zabłyśniesz podczas świątecznego ucztowania. Nie zwlekaj, zajrzyj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>